divendres, 11 d’octubre del 2013

Planetary


A principis de 1999 va veure la llum el primer còmic de ‘Planetary’, escrit per Warren Ellis i dibuixat per John Cassaday. Una dècada i 27 números després finalitza aquesta sèrie que va ser publicada per l’editorial Wildstrom. Al nostre país, Norma editorial ha recopilat aquesta sèrie en un sol volum, fet que ens permet llegir aquesta fantàstic còmic al complert.

El còmic narra les aventures d’un grup d’arqueòlegs que posseeixen poders sobrehumans, Jakita Wagner, The Drummer i Elijah Snow, que no recorda res del seu passat. Els 3  treballen per a Planetary, una organització clandestina on el seu objectiu no és cap altre que indagar i catalogar tots els misteris, mites i la història oculta de la Terra, així com també s’encarreguen d’assumptes relacionats amb éssers poderosos i forces que escapen a la comprensió i lògica humana.

Warren Ellis escriu una gran història de ciència ficció, amb uns guions originals, de temàtica variada i plens de misteris. L’autor  estructura cada còmic amb històries autoconclusives, de manera que es poden llegir els còmics per separat i sense haver llegir res d’ells prèviament, però que en conjunt formen una macrohistòria molt rica en detalls. A més a més Ellis introdueix gran quantitat de referències i homenatges a la literatura, al cinema, al còmic, a la ciència ficció, de manera que podem trobar l’aparició de personatges com Marilyn Monroe, Sherlock Holmes, Dracula, Godzilla, Tarzan... introduint-los en aquest univers de ficció fent que la història sigui molt més interessant (els hi canvia els noms per a no tindre problemes de drets d’autor).

John Cassaday per altre part és qui s’encarrega de la part gràfica realitza un excel·lent treball, el seu dibuix net i espectacular amb un estil realista, és capaç de dibuixar qualsevol tipus de situació, amb uns grans dots de narrativa. També és l’encarregat de dibuixar les espectaculars portades de cada un dels còmics, carregades de detalls importants per al còmic que es poden apreciar una vegada llegit aquests. Per acabar dir que el color corre a càrrec de Laura Depuy-Martin, que realitza una gran tasca ressaltant el fantàstic treball de John Cassaday.


 En conclusió, Planetary és un còmic meravellós, imprescindible per als amants de la ciència ficció on hi trobaran gran quantitat de referències, literàries, d’altres còmics, del cinema... Una obra que t’endinsarà dins el fantàstic univers que han creat Warren Ellis i John Cassaday, en el que voldràs descobrir tots els misteris que se’ns presenten al llarg de tota la història i que et mantindran enganxats durant la lectura d’aquest espectacular còmic.



2 comentaris:

  1. Lo mejor del tebeo son las referencias a otros tebeos, libros, cine... y los dibujos de Cassaday. La historia queda coja por muchos sitios.
    En cuanto se empieza a leer no se puede parar hasta el final. Pero es decepcionante y deja muchos cabos sueltos. Los motivos del villano para no matar al prota no se entienden. Hay muchos libros con un argumento parecido, pero el protagonista condenado a la amnesia TIENE UNA UTILIDAD para el villano, y por eso sigue vivo. No es el caso. En Planetary parece que sigue vivo por mero capricho, para dar al dibujante tramas alternativas que dibujar.
    Muy recomendable para sacarlo de la biblioteca.
    Si se va a pagar una pasta por ello.... pensarlo primero.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alvaro la verdad es que con lo de dejar vivo a Elijah Snow, me pasó lo mismo, no lo acabé de entender, pero en general, es una obra que me gustó mucho, sobretodo por el dibujo y por la grandes referencias que hay! Estoy de acuerdo que el precio que tiene el tomo de Norma es bastante elevado, pero creo que en su momento fue un cómic fresco y diferente de superhéroes y que no ha envejecido mal. Un cómic que si recomendaría leerlo.

      Elimina